Het is alweer ruim twee jaar geleden dat Marijke Langeveld als invaller ging werken bij Uitvaartcentrum van De Laatste Eer. Sinds september vorig jaar is ze aangesteld als één van de vaste uitvaartverzorgers.

Hoog tijd voor een nadere kennismaking met Marijke Langeveld. Al snel blijkt dat Rijnsburg geen onbekend dorp voor haar is. Marijke, woonachtig in Lisse, vertelt over haar eerdere werkzaamheden: ‘Na een opleiding hovenier ben ik in het bloembollenbedrijf van mijn ouders gaan werken. Naar verloop van tijd ben ik daar firmant geworden. Na 15 jaar ben ik bij coöperatie The Greenery in Bleiswijk gaan werken. Als een soort contactpersoon voor de groentekwekers. Na een organisatie wijziging ben ik bij Bloemenveiling Aalsmeer gaan werken bij de afdeling Kwaliteit. Toen de bloemenveilingen gingen fuseren werkte ik ook op Naaldwijk en Rijnsburg. Uiteindelijk was ik teamleider bij de veilingmeesters.’

Onregelmatig

In haar vrije tijd organiseert Marijke musical projecten in kerken. Daarnaast is ze bestuurslid, kampleider en coördinator van de vakantieweken bij Stichting Roos. ‘Wij organiseren vakanties voor kinderen/jongeren met een verstandelijke beperking’, legt Marijke uit. ‘Ik zocht werk waarbij ik kan regelen en met mensen kan werken. Na een workshop ‘Kennismaking met de uitvaartzorg’ heb ik me ingeschreven voor de opleiding uitvaartverzorger. Als uitvaartverzorger krijg je met veel verschillende zaken te maken. Het bijstaan van de nabestaanden en samen met hen de uitvaart voor hun geliefde regelen is dat wat ik graag doe. Omdat ik geen ervaring in de zorg heb, heb ik ook de opleiding overledene verzorging gedaan. Deze opleidingen heb ik in april 2016 succesvol afgerond’, aldus Marijke.

Inmiddels heeft Marijke ruim twee jaar ervaring in de uitvaartbranche. Marijke: ‘Het mooie van dit werk is dat een familie, op een kwetsbaar moment, je toelaat in hun leven. Dat vind ik een voorrecht. Ik voel het vertrouwen en daar ga ik zorgvuldig mee om. Een uitvaart regelen die goed voelt voor de familie, dat is mooi! Er is zo veel mogelijk, mits het volgens de wet mag, het praktisch uitvoerbaar is en respectvol is naar de overledene…. Ik vind het fijn om op de achtergrond aanwezig te zijn als het kan, maar indien nodig leidend.’

Vervolgens laat Marijke weten dat ze geen problemen heeft met de onregelmatigheid die dit beroep met zich mee brengt.

Marijke voelt zich inmiddels thuis bij De Laatste Eer. ‘Ik werk met fijne collega’s, in een modern uitvaartcentrum met goede faciliteiten. Daarbij zijn de leden-inwoners van Rijnsburg ontzettend aardig. De Laatste Eer is een uitvaartvereniging met als doel voor iedereen, leden en niet-leden, een goede, betaalbare uitvaart te organiseren. Natuurlijk zijn de tarieven kostendekkend, maar die worden zo laag mogelijk gehouden. Er zijn geen commerciële uitgangspunten. Dat is erg fijn om mee te werken. Hierdoor hoeft niet elk kwartier in rekening gebracht te worden, en kan ik alle tijd nemen voor de familie’, aldus Marijke.

Collega uitvaartverzorger Jantine Verbeek- van Klaveren komt nog even bij het gesprek aanschuiven. ‘Marijke is een hele fijne collega. We vullen elkaar goed aan en zorgen goed voor elkaar. We kunnen bij elkaar terecht als er zware en verdrietige dingen gebeuren. Dan staat er ineens een kopje thee op mijn bureau of een bloemetje om een hart onder de riem te steken. Ik ben erg blij dat zij in ons team is gekomen.’